Досудебное следствие:

  • - обжалование постановления о возбуждении уголовного дела; защита подозреваемого течение досудебного следствия, при проведении допросов, очных ставок, следственных экспериментов и иных следственных действий;
  • - посещение подозреваемого, обвиняемого в изоляторе временного содержания и в следственном изоляторе;
  • - подготовка и заявление различных ходатайств, жалоб и заявлений;
  • - обжалование избранной меры пресечения в отношении подозреваемого, обвиняемого;
  • - выработка линии и тактики защиты на стадии предварительного следствия;
  • - сбор материала, характеризующего личность обвиняемого; ознакомление с материалами уголовного дела и др..
Защита интересов в суде:

  • - защита подсудимого в суде во время всех судебных заседаний;
  • - заявление ходатайств в суде о постановлении приговора без проведения судебного разбирательства (особый порядок);
  • - подготовка и заявление различных ходатайств, жалоб и заявлений;
  • - выработка определенной линии и тактики защиты на стадии судебного разбирательства;
  • - посещение подсудимого во время нахождения в следственном изоляторе;
  • - изучение материалов уголовного дела и др..;
  • - ознакомление с протоколом судебного заседания и подача замечаний к его содержанию.
Защита на любой стадии:

  • - защита интересов потерпевшего на стадии предварительного следствия и дознания;
  • - защита интересов потерпевшего в суде любой инстанции, подробное изучение материалов уголовного дела;
  • - подготовка и заявление ходатайств;
  • - заявления гражданского иска;
  • - составление кассационной жалобы и подача его в суд кассационной инстанции;
  • - участие в судебном заседании, назначенном по кассационной жалобе потерпевшего или представлению прокурора.

Українська жінка-дервіш Аліфе-ханум Яшлавська: «Я просто хочу хоч когось навчити бути людиною»

    Українська жінка-дервіш Аліфе-ханум Яшлавська: «Я просто хочу хоч когось навчити бути людиною»Українська жінка-дервіш Аліфе-ханум Яшлавська:

    Аліфе-ханум — єдина жінка-дервіш у свої 73 роки живе насиченим життям: мандрує, допомагає порадою та молитвою тому, хто цього потребує, багато читає, пише книжки, спілкується з прихильниками в Інтернеті, де має власну сторінку. Любить щось робити власними руками, донедавна сама проводила екскурсії у повернутому її зусиллями до життя храмі дервішів у Євпаторії. Вона неохоче розповідає про себе, але про текіє, суфізм та дервішів може говорити безкінечно. А також про свій князівський рід Яшлавських, адже її пращури були міністрами закордонних справ в уряді кримського ханства.

    Тут зупиняється час

    Євпаторійський кримськотатарський культурно-етнографічний центр «Текіє-дервіш» — цілий комплекс архітектурних пам’яток 15—17 століть. На невеличкому клаптику землі сусідять руїни мечеті з мінаретом і медресе, які нині функціонують як етнографічний центр з музеєм і текіє-храмом дервішів. Саме він притягує найбільше. «Люди йдуть сюди зі своїми радощами або горем і знаходять душевний спокій», — запевняє мене хранителька святині Аліфе-ханум.

    — Ще якихось 15 років тому про існування текіє ніхто не знав…

    — На всій пострадянській території таких пам’яток не залишилось або вони перебувають у зруйнованому стані. Протягом 20 років з рюкзаком за плечима шукала храми дервішів у Середній Азії, Афганістані, Ірані, але бачила лише руїни. В архівах намагалася знайти сліди дервішів, а повернулася на батьківщину і побачила текіє, що збереглося цілісіньке. Правда, його перетворили на смітник та притулок для безхатченків.

    — Як ви відроджували текіє?

    — Дякувати Богу, мене почула міська влада Євпаторії, я змогла жити на території храму і відновлювати його. Ремонтні роботи вели на гроші, що отримували за програмою підтримки депортованих народів. П’ять років довелося бути і сторожем, і прибиральницею, і керівником. Жила в жахливих умовах: без світла, води, тепла і без зарплати. Вистояти допомогло те, що я ногайка. Цей народ дуже витривалий, бо жив у кримських степах. Та й життя навчило виживати. Батько загинув на початку війни, а маму під час депортації розстріляли в казахських степах. Вона хотіла мене, 3-річне дитя, що постійно плакало від голоду, нагодувати зернятами і отримала за це кулеметну чергу. Залишилися ми з братом сиротами, виросли у дитячому будинку, де пройшли свою школу виживання.

    — Дуже часто чула від тих, хто тут бував, що вони відчували себе в текіє якось по- особливому…

    — А це і не дивно, адже тут потужне біоенергетичне поле, я його відчула одразу, а вчені підтвердили мої здогадки. Стрілки, що вимірюють енергію, тут просто зашкалюють. Місця виверження енергії виклала трьома колами із каменю. Потужні витоки енергії на території дервіських храмів — це нормальне явище. У храмах зазвичай є свята могила, джерело святої води та святе дерево. З водою у нас проблема, бо криниця, яка тут існувала з давніх часів, за радянської влади перетворилася на брудну калюжу, а от відновлена мною могила святого тут є.

    — Хто цей святий?

    — Це дивна історія. Коли ми почали приводити тут все до ладу, я вночі виходила на подвір’я задля медитації. Саме тоді відчула, що за мною хтось ходить і тяжко зітхає. Вирішила, що на території храму є десь святе поховання. Його пошуки мене привели в архів Сімферополя, там і знайшла підказки, що тут треба шукати поховання найвизначнішого святого північно-західного Криму шейха Мансура. Згодом знайшли людські кістки, що підтвердили експерти, на глибині одного метра. Обладнали могилу і біля неї з кісточки виросло дерево, на гілках якого тепер гості центру пов’язують клаптики тканини, просячи милості Божої. Ці пов’язки заборонені ортодоксальним ісламом, і я час від часу знімаю пов’язки людей і замолюю їх (бо кожна людина, що просила, має отримати те, на що сподівається) і закопую їх. Нехай люди знають, що їхні бажання оберігаються і цінуються.

    Випробування у 1001 ніч

    «Дитино моя, в цей момент ти можеш читати будь-яку молитву і будь-якою мовою, він тебе почує, — переступаючи поріг текіє, каже мені Аліфе-ханум. — А потім слухай тишу і замислюйся над життям». Сюди, до храму та його хранительки, ідуть дервіші з усього світу. Тут вони проводять молебні-зікри, читають молитви, співають пісні, присвячені Всевишньому, та проводять семи — кружляння.

    — Хто такі дервіші?

    — Дервіші — дуже тихі, спокійні та невибагливі люди, які багато мандрують світом, удосконалюючи свій дух. Вони ніколи не просять милостині — на хліб заробляють лише своєю працею. Під час виснажливих подорожей на деякий час оселяються у своїх храмах-текіє під проводом настоятеля — шейха-вчителя. Молебні проводили раз на тиждень після заходу сонця і при свічках. А потім починає грати мей — зроблений з очерету музичний інструмент, і відбиває ритм маленький барабанчик — даф, під супровід яких кружляють дервіші.

    — Для чого дервіші кружляють і що при цьому відбувається?

    — Кружляння — це молитва Богу. Дервіш просить, отримує, переводить і опускає на землю енергію. Під час семи у дервіша одна рука піднята вгору, а інша опущена вниз. Та рука, що вгорі, символізує прохання, звернене до Бога, а опущена вниз рука означає «ти отримаєш те, що просиш». Процес кружляння триває не більше 20—25 хвилин і супроводжується похвалою Богу. Коли музика зупиняється, дервіші виходять з трансу.

    — Як ви стали дервішем?

    — Я до цього готуватися почала ще 40 років тому, коли шукала їх храми. Приходячи туди, внутрішньо відчувала, що ніби прийшла до власної домівки. Колеги-історики дивувалися: «що ти там знайшла в цих руїнах?» А мені там було дуже добре. Серед руїн часто чула певні звуки, відчувала приплив енергії.

    — Звідки ви дізналися про дервішів?

    — До пошуку храмів мене привела наука суфізм, з якою я ознайомилася, працюючи в архівах. До речі, в радянські часи відкрито говорити про це було небезпечно.

    — Чому в небезпеку вас так тягнуло?

    — Мене цікавило маловідоме. Поки мій чоловік стоїть внизу і тримає за руки двох наших синів, стрибаю з парашутом. Так стала майстром парашутного спорту. Поки мій чоловік сидить на трибуні, беру участь у ралі. Відвідала загадкову Месопотамію, звідки пішла релігія, навіть збиралася поїхати на Північний полюс, але дізналася, що туди жінок не беруть. Почала готуватися до подорожі у В’єтнам, аби підтримати людей у їх боротьбі проти американських вояк. Мій науковий керівник дивувався: «Аліфе, у тебе в голові такі думки з’являються, що я і здогадуватися про це не посмів би». Він весь час просив, щоб про мої знахідки щодо суфізму нікому не розказувала, бо КДБ цього не подарує, а «твоя розумна голова пропаде».

    І от якось в рідкісних рукописних сховищах мені на очі потрапляє переклад, в якому говориться про філософію суфізму. Після прочитаного не відпускала думка, що я вже це десь чула. Згодом зрозуміла, що теорія марксизму-ленінізму повністю побудована на суфійській філософії. Більше того, не лише знаходила інформацію про суфізм та суфіїв, а ще й студентам про це читала лекції.

    — Ви ж могли зламати собі життя?

    — Я це прекрасно усвідомлювала, тому говорила, що суфізм — це ісламська філософія, яка відкриває шлях пошуку істини, який у любові людини до людини і до людства взагалі. Та часи змінюються, і нині суфійську філософію як дисципліну почали вивчати у вишах, а в Польщі 4 науковці за цією темою захистили дисертації.

    Духовні пошуки

    — Як ставали дервішами?

    — Для цього треба пройти випробування. Кандидати здавали іспити, після чого відбувалося таїнство посвячення.

    — Що це за випробування?

    — Кандидат має в стінах текіє пройти випробування 1001 ніччю. Через тисячу ночей на 1001-у у текіє відбувається містичне таїнство, про яке ми ніколи не розповідаємо. Хто пройшов, отримує посвячення. Прочитайте казку «1001 ніч» і ви дізнаєтеся, які випробування ми проходимо. До речі, її головна героїня Шахразада пройшла всі випробування дервішів.

    — Де вас посвятили у дервіші?

    — На могилі Джалаледдіна Румі, — суфія, зірки східної поезії 15 сторіччя, — що зберігається в Туреччині у місті Конья. Я стала посвяченим суфієм, тобто дервішем, різниця в тому, що суфій — учитель, а дервіш — учень, який став на першу сходинку пошуку істини.

    — А ви знайшли істину, яку шукали?

    — Шукаю. Для цього усамітнююсь або вирушаю пішки у довготривалі подорожі святими місцями. Мандрую влітку, долаючи по 300—500 кілометрів. Минулого року пройшла з Євпаторії в Керч. Дорогою заходила в усі святі місця, на цвинтарі, церкви, мечеті, храми. Прибирала і молилася на могилах за упокій душ розстріляних євреїв, за штурмана, що розбився під час війни… Час від часу усамітнююсь у безлюдних місцях. Одного разу під час такого усамітнення зі мною трапилась дуже дивна історія. В бухті на березі Азовського моря почала молитися, аж раптом виповзла змія і дивиться мені в очі. Довго дивимося одна на одну, мені набридло і я кажу: «Ти божа твар і я теж. Ти ідеш своєю дорогою і йди. Ти ж бачиш, що я молюсь Йому». Змія підняла голову і заповзла назад у щілину, залишивши свою шкіру.

    Мені немає коли старіти і мене не цікавлять їжа чи одяг. На день вистачає шматочка хліба і я сита та повна енергії, бо текіє заряджає.

    — Про що ви мрієте?

    Хочу, щоб цю унікальну пам’ятку передали під егіду ЮНЕСКО. Вона варта зайняти почесне місце у Списку всесвітніх пам’яток. Храм повинен слугувати духовності. А ще мене непокоїть, що тут не було проведено жодних археологічних і наукових досліджень. Текіє чекає на своїх дослідників.

    Аліфе-ханум, чи є у вас учні, послідовники?

    — У мене є прихильники. Колись я вибрала собі учня. Та людина всі отримані від мене знання перетворила у комерційне підприємство, бо він так і не зрозумів, що місія дервіша-учня інша. Люди, що нині збираються навколо мене, — мої прихильники. Принаймні когось навчу бути людиною.

    — Ви багато пишете, досліджуєте…

    — Зараз готую вже третє перевидання про «Гезлевське текіє дервішів», а також серію книг «Євпаторія євпаторійцям». Оновлений варіант я поповнила описами моїх мандрівок до Мекки та Саудівської Аравії, де перебувала за запрошенням президента цієї країни. 35 днів ходила слідами пророка Мухаммеда. Всю енергетику, яку я отримала, привезла до Криму, у своє рідне місто, в яке хоч на старості літ я змогла повернутися.

    Людмила ЩЕКУН,«Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.
    Консультации Адвоката
    Рекомендовано адвокатом

    Это Вас точно заинтересует

    Минюст анонсирует проведение мастер-классов известных юристов во время Недели права

    10 декабря на Украине и во всем мире отмечается Международный день прав человека. В этот день 1948 года Генеральная Ассамблея ООН приняла Всеобщую декларацию прав человека – первый международный ...

    Про звільнення С. Грачова з посади голови Василівської районної державної адміністрації Запорізької області, Президент України

    Розпорядження  Президента України Звільнити ГРАЧОВА Сергія Володимировича з посади голови Василівської районної державної адміністрації Запорізької області.

    Народные депутаты не приняли отставку и.о. министра обороны

    Народные депутаты не поддержали постановление об отставке Игоря Тенюха с поста и. о. министра обороны Украины в соответствии с поданным заявлением. За соответствующее решение проголосовали 197 ...

    Власти намерены закрыть в Киеве 24 маршрута: перевозчики грозят забастовками

    В ближайшее время в Киеве с 20 направлений могут исчезнуть маршрутки. Киевские власти не провели конкурс, и в ближайшее время перевозчики могут просто остановиться, поскольку они вне закона. ...

    Адвокат по уголовным делам
    Об адвокате
    Для меня это просто большая находка! Вторую неделю зависаю на ресурсе и валить отсюда не собираюсь. Интересно, здорово!

    Огромное количество актуальной информации.
    Статьи по уголовному праву
    Как выжить в тюремных условиях

    Как выжить в тюремных условиях В каждой тюрьме прописка индивидуальна, и организовывается по-своему. Зачастую старшины тюремных бараков задают вопросы с ...

    Сайт для заключённых

    Сайт для заключённых Что можно, а чего нельзя на сайтах для заключённых?!

    Новости Адвоката
    Как уберечься от рейдеров

    Как уберечься от рейдеров Потенциальный захватчик обращается в суд для истребования задолженности. А суд отсылает уведомления по юридическому адресу, с которого ему никто не подает признаков жизни ...

    Мошенники воруют деньги на свадьбах

    Мошенники воруют деньги на свадьбах На одной из вечеринок поймали группу мошенников, которые под видом гостей шмонали сумки и куртки сидящих в зале. ...

    Свидание с интернета закончилось похищением...

    Свидание с интернета закончилось похищением Сотрудниками отдела полиции был задержали молодой человек в возрасте 26 лет в подозрении на похищение девушки. .

    41ebf10dce7534d25f6b070acb6e9de0