Проблема посилення відповідальності за виробництво і збут отруйного «пійла» потребує законодавчого врегулювання. Очевидне — неймовірне: в кімнатах квартири одного з черкасців стояли апарати, в яких булькала прозора рідина, поряд — спирт і тара, в яку розливали контрафактну продукцію. Податкова міліція вилучила у власника цієї гуральні 13 тисяч літрів спирту. Стосовно нього за виготовлення, зберігання і збут підакцизних товарів відкрите кримінальне провадження. Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення каналу надходження спиртової суміші.
Окрім того, як розповів перший заступник голови ДПС у Черкаській області начальник управління податкової міліції Сергій Винник, лише цього року припинено діяльність ще трьох підпільних цехів з виробництва алкогольної продукції. Особливу небезпеку становили вилучені у підпільників спирт і водно-спиртова суміш. Всього ж податкова міліція вилучила з незаконного обігу товарів і цінностей на 12,6 мільйона гривень.
Наслідком вживання продукції підпільних гуралень стало зростання кількості отруєнь і смертельних випадків. Це підтверджує і невтішна статистика Мінохоронздоров’я. Кількість летальних випадків від отруєння етанолом в Україні за 2011 рік становила 5097, за минулий — 1598. Від отруєння сурогатами алкоголю позаторік зафіксовано 120 смертельних випадків, торік — 152.
Ні для кого не таємниця, що в Україні горілка — досить популярний алкогольний напій. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наша держава посідає п’яте місце за кількістю вживаного алкоголю (15,6 літра чистого спирту на рік). Про небайдужість до міцного алкоголю жителів нашої країни свідчать і дані Держкомстату: виробництво горілки і міцних алкогольних напоїв невпинно зростає.
Парадокс: в окремі періоди, за спостереженнями фахівців, коли виробництво спирту з різних причин падає, а отже й офіційне виробництво горілки, продаж останньої зростає. Отже, велику її частину виготовляють нелегально, «в третю зміну» чи взагалі на підпільних гуральнях.