Досудебное следствие:

  • - обжалование постановления о возбуждении уголовного дела; защита подозреваемого течение досудебного следствия, при проведении допросов, очных ставок, следственных экспериментов и иных следственных действий;
  • - посещение подозреваемого, обвиняемого в изоляторе временного содержания и в следственном изоляторе;
  • - подготовка и заявление различных ходатайств, жалоб и заявлений;
  • - обжалование избранной меры пресечения в отношении подозреваемого, обвиняемого;
  • - выработка линии и тактики защиты на стадии предварительного следствия;
  • - сбор материала, характеризующего личность обвиняемого; ознакомление с материалами уголовного дела и др..
Защита интересов в суде:

  • - защита подсудимого в суде во время всех судебных заседаний;
  • - заявление ходатайств в суде о постановлении приговора без проведения судебного разбирательства (особый порядок);
  • - подготовка и заявление различных ходатайств, жалоб и заявлений;
  • - выработка определенной линии и тактики защиты на стадии судебного разбирательства;
  • - посещение подсудимого во время нахождения в следственном изоляторе;
  • - изучение материалов уголовного дела и др..;
  • - ознакомление с протоколом судебного заседания и подача замечаний к его содержанию.
Защита на любой стадии:

  • - защита интересов потерпевшего на стадии предварительного следствия и дознания;
  • - защита интересов потерпевшего в суде любой инстанции, подробное изучение материалов уголовного дела;
  • - подготовка и заявление ходатайств;
  • - заявления гражданского иска;
  • - составление кассационной жалобы и подача его в суд кассационной инстанции;
  • - участие в судебном заседании, назначенном по кассационной жалобе потерпевшего или представлению прокурора.

Олена АВРАМЕНКО: «Такої академічної художньої освіти, як у нас, ніде немає»

    Олена АВРАМЕНКО: «Такої академічної художньої освіти, як у нас, ніде немає»ПЛЕКАЄМО ТАЛАНТИ

    Директор Державної художньої середньої школи імені Т. Г. Шевченка Олена АВРАМЕНКО

    Олена Іванівна Авраменко — десятий директор Державної художньої середньої школи імені Т. Г. Шевченка і перша жінка-керівник у ній. У її кабінеті живе історія школи і позитивна енергетика від скульптур, кераміки, малюнків. На одній із картин (випускній роботі учня) зображено шкільну творчу майстерню і вчителя директора, який і нині плідно працює тут, — Бориса Олександровича Литовченка.

    За всієї поваги до європейських стандартів освіти Олена Авраменко радить розпочинати її в Україні. Такої академічної художньої освіти, як у нас, ніде немає, каже вона. У СРСР аналогічні школи були лише в Москві й Ленінграді. Про те, як поважний заклад з усталеними творчими традиціями продукує і сприймає новаторські освітні ідеї, директор розповіла «УК».

    За кордоном дивуються, як професійно малюють вихованці художньої школи. Фото надані МОНмолодьспорту.

    Олено Іванівно, чи торкнулося вашого закладу реформування освіти?

    — Реформування загальної середньої освіти нас стосується обов’язково, хоч і не завжди йде на користь. Учні в нашій школі навчалися на рік більше, ніж у звичайній. Оскільки старшокласники визначаються з майбутньою творчою професією, збільшується кількість годин з фахових мистецьких дисциплін, відповідно програми загальноосвітнього й фахового циклів було розподілено на три роки. У зв’язку із поверненням до 11-річного терміну навчання цього року, наприклад, маємо подвійний випуск — 11 і 12 класів.

    Першому реформуванню школи, коли загальноосвітні заклади перейшли на 12-річне навчання, дуже зраділи. Але тепер доведеться відмовитися від подарованого року й ущільнити фахові програми. Або виходити з пропозицією про внесення доповнення до Закону «Про загальну середню освіту» для шести спеціалізованих мистецьких шкіл-інтернатів, що належать до сфери управління Міністерства культури України (4 музичних — у Києві, Львові, Одесі й Харкові, художньої школи-інтернату в Опішному Полтавської області, де навчають гончарства, й нашої).

    Щоправда, питання щодо необхідності 12-річного навчання для спеціалізованих мистецьких шкіл-інтернатів дискусійне: половина керівників таких шкіл бачить у цьому сенс, а інші — проти, посилаючись на те, що нині діти дорослішають швидше і важко їх у такому віці втримати за шкільною партою. Та я — за 12-річку, оскільки неможливо заочно навчити малювати. У цьому навчальному році початкова школа, а з 2013-го — основна і старша починають поетапне впровадження нових державних стандартів освіти, за якими з 2 класу вводять другу іноземну мову. Цікаво, що дві іноземні мови (німецьку і англійську) ми ввели давно з власної ініціативи, бо вважали, що дітям потрібно їх знати і нести українську культуру в світ.

    Учні прагнуть пізнати красу навколишнього світу та відтворити її у творчих роботах.

    — Наскільки задовольняє вас стан фінансування школи, учні якої, крім обов’язкових напрямків, мають відвідувати музеї, виставки тощо?

    — Через упровадження нових програм виникає потреба в нових підручниках, тому питання фінансування для нас загострюється. Ми не отримуємо цілеспрямовано підручники від МОНмолодьспорту, бо належимо до сфери управління Міністерства культури. На жаль, дефіцит коштів відчуваємо постійно. Стабільно надходить фінансування на так звані захищені статті: заробітну плату, харчування учнів, які живуть в інтернаті. А ось на капремонт коштів зовсім немає, часто їх не вистачає на оплату теплопостачання тощо.

    — Які регіони країни багаті на юні таланти?

    — Це традиційно Київська, Запорізька, Чернігівська, Житомирська, Полтавська, Луганська області, всі західні. Останнім часом дуже багато дітей із Донецької й Дніпропетровської областей, Криму. Оскільки школа з часу заснування була з українською мовою навчання, то діти з Криму не завжди прагнули до нас їхати. Але після того, як українську мову стали викладати у всіх школах, до нас активно приїжджають із південних регіонів і вступні диктанти пишуть часто краще, ніж західняки. Вчителі рекомендують нам кращих учнів художніх шкіл. Наприклад, багато маленьких малярів приїжджають із Херсона, де є художній ліцей.

    — Яку дату художня школа вважає днем свого народження?

    — Ми знайшли у нашому центральному архіві повідомлення від 12 серпня 1937 року про перший конкурсний відбір 120 дітей, яке підтверджує, що школа налічує 75 років. Із 1917-го в Києві існувала Українська академія мистецтв, для якої потрібно було готувати абітурієнтів. Спочатку школа існувала при ній, а потім переїхала у спеціально збудовану для неї відомим архітектором Йосипом Каракісом будівлю, що на вулиці Володимирській, 2. Звідти виїхала 1944 року, а там розташували Національний історичний музей. Старожили розповідають, що в повоєнні роки кожен учень у холодну пору мав приносити із собою два… поліна, щоб обігріти шкільне приміщення.

    Коли я навчалася в школі, майстерні були в Художньому інституті, а загальноосвітні класи — на вул. Герцена, 2 (тепер це приміщення університету культури). У 1968 році ми переїхали в нинішнє приміщення в Сирецькому Гаю. Тут побудували спеціалізований мистецький комплекс Мінкультури: це музична школа-інтернат, хореографічне училище й наша художня школа з інтернатом. Легше стало проводити навчання. Два наших поверхи займають загальноосвітні класи, а два — творчі майстерні.

    — Чи достатнім вважаєте рівень викладання уроків малювання у загальноосвітніх школах?

    — Так. Учителеві важливо своєчасно розгледіти дітей, які не просто відбувають уроки малювання. Таких потрібно направляти у позашкільні навчальні заклади художнього спрямування. До нас вступають юні художники зі шкіл та ліцеїв різних напрямів.

    — Яке з чотирьох відділень школи найпопулярніше і за яким принципом обираєте майбутніх учнів?

    — Найпопулярніше живописне відділення, яке дає академічну підготовку на більшість факультетів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Друге за кількістю архітектурне, яке укомплектовується наполовину з наших вихованців.

    — Як ви стали директором рідної школи?

    — Спочатку відбулося моє становлення як викладача вишу, а потім шкільного вчителя. Після десяти років роботи в академії мені запропонували місце директора у альма-матер, і я погодилася.

    Особливо важко було спочатку, оскільки довелося вивчати бухгалтерію, юриспруденцію. Спершу приголомшувало те, що у школі всі голосно розмовляють. Але це шкільна специфіка: дитячий гамір змушує всіх говорити трохи голосніше. Дуже великої різниці у спілкуванні з вихованцями не відчула, оскільки для мене найцікавіше працювати з дітьми від 15 до 18 років — вони безпосередні, відкриті, щирі. Школа — мій рідний дім, моя сім’я, в цих стінах виросли і дві мої доньки.

    — Маєте добру традицію: найздібніші випускники повертаються сюди як викладачі фахових дисциплін, є в школі й сімейні династії.

    — У нас працюють 48 викладачів-художників, з яких лише 5 не закінчували нашу школу. Майстрів підбираємо прискіпливо, тому що можна бути талановитим художником, але не вміти передати свої знання. Серед творчих династій викладачів школи — родини художників Гончаренків, Бондаренків, Кравченків, Тітових. Дехто повертається до альма-матер через 3—5 років, дехто — через 10—15.

    — Чи змінюється з роками портрет вашого учня?

    — Раніше виходити за межі методик соцреалізму було неприпустимо, а нині учні вільні у виборі й подачі тем. Ми були самостійнішими, а нині батьки опікуються нащадками до 12 класу. Але, мабуть, це данина часу, бо без найближчих людей дитині важко пробитися. Наприклад поїздки: якщо на початку 90-х років минулого століття ми вивозили вихованців у Крим на пленер за держкошти, то нині це можемо зробити тільки завдяки батькам. Портрет нашого учня зберігає риси яскравого погляду натхненних очей, сповнених прагнення пізнати красу навколишнього світу і відтворити її якнайяскравіше у своїх творчих роботах.

    — На сайті вашої установи колишні випускники пишуть про особливу творчу атмосферу закладу. Як вам це вдається?

    — Творчою її роблять наші талановиті вихованці. Кожен учень — це особистість, він незвичайний, природа наділила його іскоркою, з якої за сприяння повинно розгорітися полум’я таланту. На цьому ∂рунтується вся система у школі. Тому ми навіть замінили загальношкільну форму на робочий одяг, зручніший для нашого навчального процесу. Тож за мольбертом, біля скульптурного станка та гончарного круга учні почуваються комфортно. Наша парадна форма — це рідна вишиванка.

    Робочий день учня складається з дисциплін фахового та загальноосвітнього циклів. У першій половині дня, доки яскравий день, вихованці малюють, потім ідуть звичайні уроки. У старших класах один день може бути фаховим, а інший — із загальноосвітніх предметів. Наші вихованці — це наша гордість. Наприклад, на святі 1 Вересня я з радістю вручила двом нашим ученицям дипломи найвищого рівня польського міжнародного молодіжного творчого конкурсу, а до цього двом іншим ученицям привезла дипломи від Українського інституту модерного мистецтва в Чикаго. За кордоном дивуються, що наші школярі так професійно малюють. Їхні роботи на виставках в Україні та за її межами отримують схвальні відгуки, що надихає колектив творчо працювати і не зупинятися на досягнутому.

    Вікторія КОВАЛЬОВА, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Олена АВРАМЕНКО. Народилася 1950 року в Києві. Закінчила архітектурний факультет Київського художнього інституту (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), викладала на кафедрі теорії, історії архітектури та синтезу мистецтв. Нині працює там на посаді доцента. З 1987 р. — директор Державної художньої середньої школи імені Т. Г. Шевченка. Заслужений діяч мистецтв України.

    ДОВІДКА «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.
    Консультации Адвоката
    Рекомендовано адвокатом

    Это Вас точно заинтересует

    НБУ запретил банкам работать в Крыму до прекращения оккупации

    Национальный банк Украины запретил банкам Украины осуществлять деятельность в Крыму до прекращения российской оккупации. Об этом говорится в сообщении Нацбанка.

    Віктор ЯНУКОВИЧ: «Ви не маєте права працювати погано»

    Зустріч із кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій Віктор Янукович розпочав зі слів про те, що Україна повинна працювати над підвищенням своєї конкурентоспроможності. У світі ...

    Про передислокацію зенітного ракетного дивізіону військової частини А2800 Повітряних Сил Збройних Сил, Кабінет Міністрів України

    Про передислокацію зенітного ракетного дивізіону військової частини А2800 Повітряних Сил Збройних Сил 1. Погодитися з пропозицією Міністерства оборони щодо передислокації зенітного ракетного дивізіону військової частини А2800 Повітряних Сил Збройних Сил із с. Нерубайське Біляївського району Одеської області до с-ща Жовтнева Революція зазначеного району.

    Избран заместитель председателя Высшего совета юстиции

    На сегодняшнем заседании Высшего совета юстиции был избран заместитель председателя Высшего совета юстиции. Как сообщает корреспондент «ЮП», им стал член ВСЮ, председатель Совета судей хозяйственных ...

    Адвокат по уголовным делам
    Об адвокате
    Большое спасибо за тот величайший труд, который Вы делаете каждый день для всех нас. Молодцы!!!

    Благодарим всех, от кого зависит наполнение этого интернет проекта.
    Статьи по уголовному праву
    Как выжить в тюремных условиях

    Как выжить в тюремных условиях В каждой тюрьме прописка индивидуальна, и организовывается по-своему. Зачастую старшины тюремных бараков задают вопросы с ...

    Сайт для заключённых

    Сайт для заключённых Что можно, а чего нельзя на сайтах для заключённых?!

    Новости Адвоката
    Как уберечься от рейдеров

    Как уберечься от рейдеров Потенциальный захватчик обращается в суд для истребования задолженности. А суд отсылает уведомления по юридическому адресу, с которого ему никто не подает признаков жизни ...

    Мошенники воруют деньги на свадьбах

    Мошенники воруют деньги на свадьбах На одной из вечеринок поймали группу мошенников, которые под видом гостей шмонали сумки и куртки сидящих в зале. ...

    Свидание с интернета закончилось похищением...

    Свидание с интернета закончилось похищением Сотрудниками отдела полиции был задержали молодой человек в возрасте 26 лет в подозрении на похищение девушки. .

    41ebf10dce7534d25f6b070acb6e9de0