Досудебное следствие:

  • - обжалование постановления о возбуждении уголовного дела; защита подозреваемого течение досудебного следствия, при проведении допросов, очных ставок, следственных экспериментов и иных следственных действий;
  • - посещение подозреваемого, обвиняемого в изоляторе временного содержания и в следственном изоляторе;
  • - подготовка и заявление различных ходатайств, жалоб и заявлений;
  • - обжалование избранной меры пресечения в отношении подозреваемого, обвиняемого;
  • - выработка линии и тактики защиты на стадии предварительного следствия;
  • - сбор материала, характеризующего личность обвиняемого; ознакомление с материалами уголовного дела и др..
Защита интересов в суде:

  • - защита подсудимого в суде во время всех судебных заседаний;
  • - заявление ходатайств в суде о постановлении приговора без проведения судебного разбирательства (особый порядок);
  • - подготовка и заявление различных ходатайств, жалоб и заявлений;
  • - выработка определенной линии и тактики защиты на стадии судебного разбирательства;
  • - посещение подсудимого во время нахождения в следственном изоляторе;
  • - изучение материалов уголовного дела и др..;
  • - ознакомление с протоколом судебного заседания и подача замечаний к его содержанию.
Защита на любой стадии:

  • - защита интересов потерпевшего на стадии предварительного следствия и дознания;
  • - защита интересов потерпевшего в суде любой инстанции, подробное изучение материалов уголовного дела;
  • - подготовка и заявление ходатайств;
  • - заявления гражданского иска;
  • - составление кассационной жалобы и подача его в суд кассационной инстанции;
  • - участие в судебном заседании, назначенном по кассационной жалобе потерпевшего или представлению прокурора.

Про прийняття апеляційної скарги до провадження "15" грудня 2014 р - Рівненський апеляційний господарський суд - Мельник О.В.

  1. РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
  2. УХВАЛА

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

"15" грудня 2014 р. Справа № 918/1349/14

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Мельник О.В., суддя Грязнов В.В. , суддя Савченко Г.І. ,

розглянувши апеляційну скаргу позивача публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на рішення господарського суду Рівненської області від 16.10.14 р. у справі № 918/1349/14

за позовом публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"

до комунального підприємства "Дубнокомуненергія"

про стягнення заборгованості в сумі 80 522 грн. 78 коп.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 16.10.14 р. у справі №918/1349/14 частково задоволено позов публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" до комунального підприємства "Дубнокомуненергія" про стягнення заборгованості в сумі 80 522 грн. 78 коп.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" звернулось до суду із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Рівненської області від 16.10.14 р. у справі №918/1349/14 в частині відмови у стягненні 13 639,22 грн. пені та 19992,42 грн. штрафу і прийняти в оскарженій частині нове рішення, яким стягнути з комунального підприємства "Дубнокомуненергія" 13 639,22 грн. пені та 19992,42 грн. штрафу, а в іншій частині рішення залишити без змін.

При цьому, позивачем в апеляційній скарзі заявлено клопотання про поновлення строку на подання апеляційної скарги.

Розглянувши подане клопотання, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Відповідно до ст.93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 цього кодексу.

Як вбачається, повний текст оскарженого рішення судом першої інстанції підписано 21.10.2014р., з огляду на що строк на його апеляційне оскарження закінчився 31.10.2014р.

Натомість, позивач у апеляційній скарзі вказує, що копію зазначеного рішення він отримав 24.11.2014 р. та звернувся із апеляційною скаргою 08.12.2014 року, тобто з пропуском строку, встановленого ч.1 ст. 93 ГПК України.

Поряд з тим, статтею 55 Конституції України передбачено, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Відповідно до частини 2 статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України передбачена гарантія забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 3 статті 3 вказаного Закону встановлено, що судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України.

Згідно ч. 1 ст. 7 цього ж Закону усім суб'єктам правовідносин гарантується захист їх прав і законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до закону.

Конституційне право на судовий захист передбачає як невід'ємну частину такого захисту можливість поновлення порушених прав і свобод громадян, правомірність вимог яких встановлена в належній судовій процедурі і формалізована в судовому рішенні, і конкретні гарантії, які дозволяли б реалізовувати його в повному об'ємі і забезпечувати ефективне поновлення в правах за допомогою правосуддя, яке відповідає вимогам справедливості, що узгоджується також із ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Згідно ч. 1 ст. 53 ГПК України, за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Відповідно до абз. 8 п. 4 постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України" від 17.05.2011 року N 7, клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги з огляду на приписи статті 53 ГПК повинно містити обґрунтування поважності причин пропуску такого строку (за необхідності - з посиланням на відповідні докази, які подаються апеляційному господарському суду на загальних підставах).

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що внаслідок отримання апелянтом рішення господарського суду Рівненської області 24.11.2014 року, він був позбавлений визначеного законом 10-денного терміну на підготовку апеляційної скарги.

Таким чином, відповідно до припису п.8 ч.3 ст.129 Конституції України, для забезпечення права позивача на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, суд вбачає за необхідне відновити пропущений процесуальний строк.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги, їх відповідність вимогам ГПК України, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду встановила, що подані матеріали є достатніми для прийняття апеляційної скарги до провадження.

Керуючись ст.53, 93, 94, 98 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відновити публічному акціонерному товариству "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" строк на подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Рівненської області від 16.10.14 р. у справі №918/1349/14.

2. Прийняти апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на рішення господарського суду Рівненської області від 16.10.14 р. у справі №918/1349/14 до провадження.

3. Розгляд скарги призначити на "22" грудня 2014 р. о 15:30 год. у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду за адресою: 33001, м. Рівне, вул. Яворницького, 59 в залі судових засідань № 5.

4. Запропонувати відповідачу надати суду протягом трьох днів з дня отримання копії даної ухвали документально обґрунтований відзив на апеляційну скаргу та документи на підтвердження своїх доводів чи заперечень.

5. Ухвала направляється рекомендованим листом, тому неявка в судове засідання представників сторін не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги по суті.

6. Копію ухвали направити учасникам судового процесу.

Головуючий суддя Мельник О.В.

Суддя Грязнов В.В.

Суддя Савченко Г.І.

Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.
Консультации Адвоката
Рекомендовано адвокатом

Это Вас точно заинтересует

Про організацію підготовки до проведення XXV Міжнародної агропромислової виставки "Агро-2013", Міністерство аграрної політики та продовольства України

Про організацію підготовки до проведення XXV Міжнародної агропромислової виставки "Агро-2013" Відповідно до підпункту 50 пункту 4( 500/2011 ) та пункту 8 ( 500/2011 )Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України( 500/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 року № 500, та з метою забезпечення своєчасної та якісної організації проведення XXV Міжнародної агропромислової виставки "Агро-2013" НАКАЗУЮ:

Про внесення змін до форми звітності № 10 "Звіт про справляння, звільнення від сплати та повернення судового збору в місцевих та апеляційних судах", Державна судова адміністрація України

Про внесення змін до форми звітності № 10 "Звіт про справляння, звільнення від сплати та повернення судового збору в місцевих та апеляційних судах"

Про внесення змін до постанови НКРЕ від 23.12.2011 № 50, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

Про внесення змін до постанови НКРЕ від 23.12.2011 № 50 Відповідно до Закону України „Про електроенергетику" ( 575/97-ВР ), Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059 ( 1059/2011 ) „Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

Про внесення змін до Плану діяльності Міненерговугілля з підготовки проектів регуляторних актів на 2013 рік, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

Про внесення змін до Плану діяльності Міненерговугілля з підготовки проектів регуляторних актів на 2013 рік Відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності"( 1160-15 ) та Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади( 731-92-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.92 № 731, зі змінами та доповненнями, НАКАЗУЮ:

Адвокат по уголовным делам
Об адвокате
Большое Вам спасибо. С Вами приятно работать! Ребята - Вы просто умнички.

. Сегодня совершенно случайно набрел на этот интернет проект, чему крепко рад! С огромным удовольствием размещу ссылку на своей страничке в блоге!
Статьи по уголовному праву
Как выжить в тюремных условиях

Как выжить в тюремных условиях В каждой тюрьме прописка индивидуальна, и организовывается по-своему. Зачастую старшины тюремных бараков задают вопросы с ...

Сайт для заключённых

Сайт для заключённых Что можно, а чего нельзя на сайтах для заключённых?!

Новости Адвоката
Как уберечься от рейдеров

Как уберечься от рейдеров Потенциальный захватчик обращается в суд для истребования задолженности. А суд отсылает уведомления по юридическому адресу, с которого ему никто не подает признаков жизни ...

Мошенники воруют деньги на свадьбах

Мошенники воруют деньги на свадьбах На одной из вечеринок поймали группу мошенников, которые под видом гостей шмонали сумки и куртки сидящих в зале. ...

Свидание с интернета закончилось похищением...

Свидание с интернета закончилось похищением Сотрудниками отдела полиции был задержали молодой человек в возрасте 26 лет в подозрении на похищение девушки. .

41ebf10dce7534d25f6b070acb6e9de0